Duyurular RSS

  • Duyuru Yok

Genel Bilgiler

Bugün gündemi belirleyen pek çok konunun çözümü bilinçli şekilde planlanan insan eğitiminde bulunabilir. Bugün küreselleşme, evrensellik gibi kavramlar tartışılırken her bireyin kendi özellikleri ve içinde şekillendiği kültürünün farklılıkları ile evrensel bir bütün içinde topluma hizmet edebileceği gerçeği göz ardı edilmemelidir.

Uluslararası alanda ancak kültürel farklılığımızla ve onun yansıdığı sanatımızla saygın bir varlık gösterebiliriz. Tarihte büyük imparatorluklar güç göstergesi olarak sanatın her dalını kullanmışlardır. Bu açıdan bakıldığında günümüz şehir merkezleri estetik ruha hitap etmemekte ve kültürü yansıtan özellikler taşımamaktadır. Ayrıca günümüze kalan sanat eserlerinin korunmasında bile zorluk çekilmektedir. Günümüzde dünya müzelerinde ilgi ve beğeni ile sergilenen eserler, ne yazık ki kendi ülkemizde gereken ilgi ve özenden yoksun ve bir kenara itilmiş durumdadır. Gençlerimiz geleneksel Türk sanatlarımızı layıkıyla tanımamaktadır.

Sanat fikrin veya duygunun maddeleşmesidir. Bu bağlamda geçmişten günümüze gelen sanat eserleri, maddi kültür değerleri olarak Türk-İslam hayat felsefesini sanatkârın tarzıyla anlatmaktadır. Tezhip, minyatür, kalem işi, ebru, hüsn-i hat, Türk halı ve kilimleri, çini sanatını içinde barındıran kitap sanatları geleneksel Türk sanatlarındandır.

 “Geleneksel Türk Sanatları” eğitiminde amaç güzeli ve estetiği aramaktır. Bunun için yapılması gereken ise, Türk-İslam kültür mirası olan geleneksel sanatların eğitim ve üretimini artırmaktır.

Günümüzde Batı sanatını taklit etmek yerine geleneksel sanatlarımızdan yararlanıp yeni yorumlara yönelmeyi savunan resim, heykel, grafik, seramik gibi plastik sanatlar alanlarında faaliyet gösteren sanatçılarımızın sayısı artmıştır. Geleneksel sanatlarımızdan hat, tezhip, minyatür, ebru, çini, kalem işi ve halı kilim dallarında geleneksel teknik ve yöntemleri uygulayan ve bu sanatları çağdaş tasarımlarla yorumlayan geleneksel sanatçılarımızın sayısı oldukça azdır.

           Aynı zamanda Geleneksel Türk Sanatları Bölümü’nde Tezhip anasanat dalı öğrencilerine; Temel sanat eğitimi, Teknik çizim perspektif, Sanat psikolojisi, Genel Sanat Tarihi, Eski Türkçe, Minyatür, Ebru, hat, Türk desenleri, gibi sanat alanlarının hakkında eğitim ve bilgi edinerek, geniş bir yelpazede öğrenim görebilme imkânını da hedeflemektedir. Aynı zamanda eğitim sürecinde ki öğrencilerin hayal gücünü destekleyerek özgün tasarımlar oluşturabilmelerini sağlamak hedeflenmektedir. Bir başka deyişle, milli kültürel miraslarımızdan olan sanat dallarının örneklerini tanımlamak, koruyup onarmak, tasarım sürecinde dijital imkânların kullanıldığı çağdaş teknolojik desteklerle uygulama, topluma sunma ve sosyal hayatımızın üretim alanlarında sürdürülmesini sağlayacak özgün örneklerle geçmiş ile gelecek arasında köprü kurmaktır.

 

Uluslararası düzeyde Türk kültürünü ve sanatını başarıyla temsil edecek, bilimsel ve estetik ölçütlerle düşünceyi sanata dönüştürebilen, alanında yapacağı özgün tasarımlarla özgüveni yüksek tasarımcı bireylere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu durumda, geleneksel Türk sanatlarının devirlerini, üsluplarını, teknolojisini, estetiğini, uygulamasını bilen, üreten ve tanıtan sanatçı ve tasarımcılar yetiştirmek biz sanat eğitimcilerine düşen en önemli görevdir.

            Bireylere maddi kültürümüzün önemli bir bölümünü oluşturan, korunması ve yaşatılması gereken Geleneksel Türk Sanatları konularında bilgi, beceri ve alışkanlıklar kazandırmak üniversitelerde verilen sanat eğitimi ile sağlanacaktır. Bu ihtiyacın farkına varmış ve bünyesinde Geleneksel Türk Sanatları eğitimine yer veren sadece birkaç köklü üniversite vardır. Üniversitelerin sayısı hızla artış göstermekte, ancak geleneksel Türk sanatları bölümleri oldukça az açılabilmektedir. Çünkü Geleneksel Türk Sanatları alanında lisansüstü eğitim yapabilen akademisyenlerin sayısı da oldukça azdır.

          Kilis’te 2020-2021 eğitim öğretim yılları arasında eğitim vermeye başlayan Mehmet Abdi Bulut Güzel Sanatlar lisesine yetenek sınavı ile seçilen öğrencilerin yaşadıkları şehirde lisans sanat eğitimi alması şehrin gelişimi açısından da önem arz etmektedir. Alanların aktif olması kaliteli ve eğitimli öğrenci alması açısından eksikliğin giderileceği düşünülmektedir.

            Kilis 7 Aralık Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde yer alan El Sanatları bölümü altında Geleneksel El Sanatları programı 2018- 2019 eğitim öğretim yıllarında eğitim vermeye başlamıştır. 2 yıllık eğitimi kapsayan Geleneksel El Sanatları programı eğitim süresinin kısa olması ve öğrencilerin yetenek sınavı ile seçilerek alınmamasından dolayı eğitim süreci istenilen seviyeye gelememektedir. Kilis 7 Aralık Üniversitesine en yakın ilimiz olan Gaziantep’te Gaziantep Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları bölümü altında Halı Tasarım Programı yer almaktadır. Geleneksel Türk Sanatları Bölümü altında açılması planlanan Tezhip anasanat dalı eğitiminin eksikliği Kilis’te bir ilk olan Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi bünyesinde açılmasıyla tamamlayacağını düşünmekteyiz. Bu programın öncelikle sağlam bir sanat eğitimi verecek olması ve önemli bir devlet üniversitesi olması sebebiyle Kilis 7 Aralık Üniversitesi’nde başlamasının uygun olduğu düşünülmektedir.

Bu düşüncelerle “Geleneksel Türk Sanatları” bölümü “Tezhip Anasanat” dalının Kilis 7 Aralık Üniversitesi’nde yeni yapılanmakta olan Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi”nde açılması uygun görülmektedir.

            Programın dört yıl süren lisans eğitimi; genel kültür, teorik ve uygulamalı meslek/alan derslerini kapsamaktadır.

            Program seçimlik üç uzmanlık alanı sunmaktadır.

1-      Kitap Sanatları alanı ( Tezhip, Hat, Minaytür, Ebru, Cilt )

2-      Çini Tasarımı

3-      Halı-Kilim ve Eski Kumaş Desenleri

Son Güncelleme: 2024-06-12 13:03:52
                                                                                                    

                                                                       Kilis 7 Aralik Universitesi Bilgi Islem Daire Bsk. © 2011-2025